Produkty błonnikowe. Błonnik w diecie – czy warto? Dieta wysokobłonnikowa przepisy – Dieta błonnikowa efekty

Błonnik to niezbędny produkt, który powinien znajdować się w praktycznie każdej codziennej diecie. Jedynie w wyjątkowych wypadkach konieczna jest rezygnacja z tego cennego składnika. Kiedy szczególnie warto wprowadzić produkty błonnikowe do codziennego menu i na co mogą one korzystnie wpłynąć?

Produkty błonnikowe

Przed wprowadzeniem dużej ilości produktów z błonnikiem do diety warto pamiętać o co najmniej kilku kwestiach. Po pierwsze istnieją dwa rodzaje błonnika. Pierwszy z nich to błonnik, który jest nierozpuszczalny. Jego głównym zadaniem jest wymiatanie niestrawionych resztek z jelit. Drugi błonnik to między innymi pektyny znajdujące się w jabłkach. Ten „miękki” błonnik chroni błonę śluzową jelit i żołądka, zmniejsza wchłanianie substancji, pozwala na lepsze wypełnienie treści. Znacznie bezpieczniej jest wprowadzić do diety ten drugi rodzaj błonnika.

Dieta wysokobłonnikowa przepisy

W przypadku diety, która ma zawierać dużą ilość błonnika należy pamiętać, by nie stosować jej przez cały czas. W przypadku takiej kuracji jak dieta wysokobłonnikowa przepisy najczęściej wskazuje się na takie produkty jak kasze, płatki owsiane, nasiona szałwii hiszpańskiej, lnu i babki płesznik oraz oczywiście na warzywa i owoce. Spożywanie błonnika w naturalnych produktach jest najbezpieczniejsze. W przypadku owoców warto pamiętać, aby spożywać je na surowo.

Dieta błonnikowa efekty

Jeśli chodzi o dieta błonnikowa efekty, to pierwsze można zwykle zauważyć już po pierwszym dniu. Podstawa to lepsza perystaltyka jelit. Jeśli pomimo stosowania diety pojawiają się zaparcia, warto prześledzić, czy w codziennym menu znajduje się odpowiednia ilość wody. To właśnie jej brak w przypadku diety błonnikowej może powodować zaparcia. Po kilku tygodniach można zauważyć spadek wagi. O ile dodatek błonnika w codziennej diecie jest niezbędny, o tyle długotrwałe stosowanie należy konsultować ze specjalistą, ponieważ błonnik może ograniczać wchłanianie nie tylko cukru i tłuszczów, ale także ważnych składników, jak na przykład żelaza czy witamin.