Sałatka z pomidorów.

Pomidor to pod względem botanicznym owoc. U nas funkcjonuje jako warzywo. W zasadzie jego naturalne środowisko jest cieplejsze niż nasz klimat, ale udaje się je z sukcesem uprawiać. Jakie są najlepsze? Trudno powiedzieć. Na pewno najlepsze są te, które po prostu smakują jak pomidory.

 

Do sałatki potrzebne będzie pomidorów tyle ile zjemy. Szczerze mówiąc im więcej tym lepiej. Cebula – mniej więcej pół na jednego dużego pomidora, czosnek – to już zależy ile kto lubi, sok z cytryny, zielona pietruszka, szczypiorek i przyprawy. Sól – najlepiej morska, grubo zmielony pieprz, odrobina sosu sojowego. Można dodać kilka kropel octu. Tego najprostszego. Spirytusowego.
Pomidorki kroimy na nieregularne kształty. Nie pozbywamy się nasion. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę siekamy na drobno. Podobnie czosnek. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy sosu sojowego, cytryny i przypraw. Jeżeli nie lubimy bardzo kwaśno to proponuje odrobinę słodkiej papryki.
Sałatkę możemy traktować jako dodatek do mięs, wędlin czy innej kiełbasy, a także jako zupełnie osobne danie.