Antyoksydanty w jedzeniu. Zdrowa żywność – co to tak naprawdę oznacza? Antyutleniacze w żywności

Obecnie coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania. Na jakie produkty szczególnie warto zwrócić uwagę w codziennej diecie?

Antyoksydanty w jedzeniu

Wybierając produkty na co dzień niewiele osób zastanawia się nad tym, czy wybór danego posiłku jest słuszny. Głównym kryterium jest zazwyczaj smak, który obecnie często uzyskiwany jest na drodze dodawania takich składników jak na przykład glutaminian sodu. Ten składnik znajduje się nie tylko w gotowych daniach, ale również w niektórych mieszankach przypraw. Tymczasem smak to nie jedyne kryterium, na które warto zwrócić uwagę. Istotne są również takie składniki jak antyoksydanty w jedzeniu. Antyoksydanty to składniki, które, w dużym uproszczeniu, spowalniają proces zużywania się komórek. Dzięki temu można dłużej zachować zdrowie i młodość.

Antyutleniacze w żywności

Antyoksydanty mogą mieć różne pochodzenie. Najbardziej znane antyutleniacze w żywności to witaminy, a zwłaszcza witamina C. Flawonoidy zawarte w owocach i warzywach to również substancje antyoksydacyjne, które są niezbędne w zdrowej diecie, dlatego warto wziąć je pod uwagę.