Moda na życie w zgodzie z naturą zatacza coraz szersze kręgi i zdobywa coraz więcej zwolenników. Coraz częściej na naszych talerzach zdrowa żywność. Do produktów spożywczych dołączyły również ekologiczne słodycze.
Zdrowe słodycze dla dzieci to przede wszystkim takie, które w swoich składzie nie mają szkodliwego cukru i sztucznych substancji słodzących. Wiele takich smakołyków można przygotować we własnej kuchni. Wówczas mamy gwarancję, że nasze pociechy nie dostaną do jedzenia nic, co mogłoby zaszkodzić jego zdrowiu.
W czasach, gdy światowe organizacje biją na alarm z powodu rosnącej ilości dzieci z nadwagą, warto zwrócić uwagę na ich żywienie. Nieprawidłowa dieta to również większe ryzyko wystąpienia cukrzycy, na co naukowcy również zwracają uwagę przedstawiając coraz bardziej zatrważające statystyki.
Dbanie o dietę dziecka i obniżenie jej kaloryczności nie musi oznaczać odmawianiu słodyczy. Trzeba jednak zwrócić uwagę, by nie przekraczać dopuszczalnej dziennej porcji cukru. Warto od najmłodszych lat wpajać w dziecko dobre nawyki żywieniowe i nauczyć je zastępowania szkodliwych produktów ich zdrowymi zamiennikami.