Lubisz zdrowo a przede wszystkim smacznie rozpocząć dzień? Chcesz szybko przygotować przekąskę lub podać niezapowiedzianym gościom przystawkę? Przedstawiam nasyconą witaminami i jednocześnie lekką sałatkę, która może być zarówno pysznym śniadaniem jak również wieczorną przekąską.
Oto, czego potrzebujesz dla 1 osoby:
1 jajko ugotowane na twardo
pół awokado
1 średni pomidor (ok. 160 g)
pół średniej papryki (ok. 120 g)
5 kulek mini mozzarelli lub 1/3 dużej
2 garści roszponki lub mixu sałat
2 łyżeczki ziaren słonecznika -można podprażyć 2-3 min na suchej patelni
sól, pieprz,
opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie warzywa, jajko oraz ser kroimy w kostkę-wg upodobań. Doprawiamy i polewamy oliwą. Odstawiamy na 5-7 minut. Przed podaniem posypujemy ziarnami i posiekanymi listkami bazylii.
Dla lubiących bardziej syte dania, sałatkę możemy podawać np. z pieczywem razowym lub opiekaną bagietką czosnkową.
Taką sałatkę możemy także zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dziecku do szkoły.