Warzywa i owoce zamrożone mają prawie taką samą wartość odżywczą jak świeże i nie wymagają żmudnego czyszczenia. Polecane są do sałatek i deserów.
Najcenniejsze są produkty zamrożone w warunkach przemysłowych, to znaczy w jak najkrótszym czasie w temperaturze poniżej minus 30 stopni. Wtedy zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze oraz prawie nie zmieniają smaku, kolorów i zapachu. W warunkach domowych można zamrażać owoce i warzywa w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych i małych porcjach. Przechowuje się je nie dłużej niż dwa lub trzy miesiące. Warzywa i owoce przeznaczone do jedzenia na surowo trzeba rozmrażać powoli, w opakowaniu lub przykrytym naczyniu, najlepiej na dolnej półce lodówki. Nie utleniają się, pozostają jędrne i nie wycieknie z nich sok. Przeznaczone do gotowania nie trzeba rozmrażać, należy je wrzucić do niewielkiej ilości osolonej wody, gotować o połowę krócej niż świeże. Z mrożonych warzyw można ugotować zupę, jarzynkę, dodajemy je do zapiekanki czy gulaszu. Takie warzywa świetnie też zagęszczają sosy.