Smaczny sposób na wspomnienie wakacji – dobra restauracja. Smażona ryba Poznań

Smażona ryba to nieodłączny element wakacji spędzanych nad morzem i na Mazurach. Jedząc ją w innym miejscu, o innej porze roku, można przypomnieć sobie beztroski czas wypoczynku nad wodą. Smaki poznane w słonecznych, nadmorskich klimatach pozwolą wrócić do nich w jesienne, ponure dni.

Każda dobra restauracja ma w swoim menu smażona rybę. Szefowie kuchni oferują gościom gatunki występujące w różnych częściach świata. Przygotowują je według lokalnych receptur. Dokładnie tak, jak jada się ją w konkretnym regionie. Często w sposób tradycyjny, znany przez lokalnych mieszkańców od pokoleń.

Poznań jest miastem, w którym bez problemu znajdziemy restaurację, w której obsługa zaserwuje nam pyszną smażoną rybę. Można też przygotować ją we własnej kuchni. W wielu rodzinach jest to najbardziej lubiana forma podania ryby – prosto z patelni. Dobrze usmażona ma rumianą, chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze.

Smażone ryby są częstym gościem na stołach w domach, w których mieszkają wędkarze. Nawet najpyszniejsza może się znudzić, gdy jada się ją zbyt często. Nadmiar usmażonej już ryby warto zalać zalewą octową i zamknąć w słoiku na później.