Plaster karmelowy – paleo brownie

Niekoniecznie mówiąc „wypieki” mamy na myśli włączanie piekarnika. Dieta paleo jest pełna słodkości, które można przygotować z surowych składników. Na tym polega jej prostota. Tak zwany plaster karmelowy jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Ze względu na dużą zawartość kakao pobudza, a cukry to same naturalne składniki. Przepisy paleo bez jajek też są możliwe i równie smaczne!

Baza/spód:

• 2 szklanki wiórków kokosowych
• 1 łyżka 100% kakao
• 10 daktyli (bez nasion w środku)
• 1 łyżka kremu kokosowego
Dla ubicia lepszej masy można zwiększyć liczbę daktyli i kremu kokosowego.

Nadzienie:

• 12 daktyli
• kubek orzechów makadamia (można zastąpić)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka kremu kokosowego

Warstwa wierzchnia:

• 6 łyżek kakao
• 4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
• 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Wyłóż keksówkę lub inne wąskie naczynie papierem do pieczenia.
2. Wszystkie składniki bazowe dokładnie zmiksuj. Nie martw się, jeżeli masa będzie ci się wydawać sypiąca. Przy dokładnym ugnieceniu i późniejszym mrożeniu zachowa ona formę. Przełóż ją do keksówki i uklep równo, ale nie za ciasno, gdyż wtedy nie połączy się z kolejnym poziomem ciasta. Wstaw do zamrażalki na krótką chwilę.
3. Zmiksuj warstwę nadzienia bardzo dokładnie, najlepiej przez kilka minut, by mieć pewność, iż konsystencja jest odpowiednia. Wyłóż na bazę i dokładnie rozprowadź.
4. Warstwa wierzchnia będzie wymagała większej uwagi ze względu na kakao, które w czasie miksowania rozprasza się na ściany urządzenia. Zatrzymuj mikser raz na kilka sekund i zeskrob puder, włączając go do masy. Następnie pokryj całe ciasto.
5. Włóż do zamrażalki, najlepiej na noc, aby warstwy dobrze osiadły i się utwierdziły.
Wszystkie poziomy plastra karmelowego są bardzo klejące. Należy zaopatrzyć się w cierpliwość, gdyż precyzja przychodzi z czasem. Natomiast warto poświęcić czas na jego zrobienie, gdyż jest to fit ciasto bez pieczenia, którą w chwilach słabości można się karmić bez obawy o dodatkowe puste kalorie.