Bulion to wywar, który jest podstawową bazą do tworzenia innych zup. Zupy to pierwsze danie w kuchni polskiej. Dobrze przygotowany bulion można używać przez ok. 2 dni. Ugotowany na bazie mięsa oraz warzyw i ziaren pieprzu.
Mięso odmrożone z kurczaka wrzucamy na wrzącą wodę. Po tym należy odczekać około 1 godziny i w między czasie zebrać szumowiny. Po tym wrzucić warzywa, jak marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Cebula powinna być przypalona delikatnie nad palnikiem. Ale.nie należy jej spalić. Wówczas nie uzyskamy tego aromatu, co wymagamy. Po doprawieniu bulionu otrzymujemy świetną zupę na niedzielę. Jednak można z niej również tworzyć inne smaczne zupy. Jak na przykład kalarepowa, warzywna, pieczarkowa, grzybowa, pomidorowa, itp. Sama zupa to nic, należy dodać do niej makaron lub ryż, czy ziemniaki. Nie duża ilość, gdyż to ma być zupa, a nie dodatek do makaronu.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że zupy to świetna potrwa, ciepła i pożywna. Dobrze wpływa na organizm. Jest niezbędnym posiłkiem każdego dni.