Przygotowując potrawy nie można zapomnieć o dobrej jakości dodatkach. Jednym z nich jest oliwa z oliwek extra virgine. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju sałatkami i surówkami. Warto też spróbować zastąpić nią masło przy smarowaniu pieczywa.
Dobra grecka oliwa z oliwek to nie tylko walory smakowe i aromatyczne, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne, które docenione zostały już w starożytności. Może działać leczniczo m. in. na wątrobę, jelita, skórę. Jest skuteczna również przy redukcji zmarszczek i zmniejszaniu poziomu cholesterolu. Warto więc sięgać po nią chroniąc się przed chorobami serca. Oliwa bogata jest w witaminy i minerały, które spowalniają proces starzenia organizmu i poprawiają jego funkcjonowanie.
Niemal każdy sklep internetowy z dobrej jakości zdrową żywnością oferuje oliwy wielu producentów. Każda z nich ma inne walory smakowe i aromatyczne. Ciekawym i intrygującym dodatkiem do potraw będzie oliwa o słono-gorzkim smaku. Przy mięsie i makaronach doskonale spisze się odrobinę pikantna. Wielu producentów poleca też oliwy z dodatkiem różnego rodzaju ziół, np. oregano, papryczką lub czosnkiem.