Wielu osobom gotowanie pysznych dań, które zachwycają nawet najbardziej wybredne podniebienia nie sprawia żadnych trudności. Potrafią one sprawnie podążać za przepisami, podejmować słuszne instynktowne decyzje, nie boją się eksperymentowania i zwykle świetnie na tym wychodzą. Być może jest to wrodzony talent, z pewnością swoje robi także doświadczenie, które nabyć możemy tylko próbując w kuchni swoich sił i nie poddając się po ewentualnych porażkach. Wiele osób popełnia błąd próbując rozpocząć swą przygodę z gotowaniem od wykwintnych dań, które oczywiście byłyby powodem do dumy, sa jednak zwykle dość skomplikowane do wykonania i niosą za sobą największe ryzyko porażki. Dlatego też na początek warto jest opanować kulinarne podstawy. Choć może brzmieć to w pierwszej chwili dość zabawnie, przygotowanie idealnej jajecznicy – o jajku na miękko nie wspominając – jest nie lada wyzwaniem. Kiedy zaprzyjaźnimy się już z kuchennymi sprzętami, wyrobimy w sobie pewne nawyki i nauczymy się czytania przepisów przejść możemy o krok dalej. Oczywiście nie musimy od razu zapraszam wszystkich członków naszej rodziny na 5 daniową kolację z menu niczym z najbardziej wykwintnych restauracji odznaczonych Gwiazdą Michelina. Niektóre dania są w rzeczywistość dosyć proste do wykonania, a o ich wyjątkowości świadczy forma, której nie przygotowujemy na co dzień. Jednym z takich dań jest kurczak na puree z kalafiora. W jaki sposób go przyrządzić?
Kurczak na puree z kalafiora
Na początek włóż kalafior go głębokiego garnka i zalej go ulubionym bulionem. Gotuj do miękkości, około 10minut. Następnie odcedź, zmiksuj na puree, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz wymieszaj z dwoma czubatymi łyżkami śmietany (30 lub 18 wedle uznania). Piersi z kurczaka umyj i osusz, usuń skórki i włókna, dopraw sola i pieprzem. Włóż je na dobrze rozgrzaną patelnie i smaż przez 2 – 3 minuty z jednej strony, następnie przewrócić na drugą i powtórz. Kurczak powinien być rumiany na zewnątrz i miękki w środku. na talerze wyłóż puree a na nie mięso. Smacznego.