W przypadku wszystkich produktów i sprzętów, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, konieczna jest specjalna atestacja Państwowego Zakładu Higieny. Czy wszystkie materiały muszą mieć atest PZH do kontaktu z żywnością?
atest PZH do kontaktu z żywnością
Każdy produkt, który ma bezpośredni kontakt z żywnością musi posiadać atest. Nie muszą jednak posiadać oddzielnego certyfikatu same materiały służące do produkcji, jak na przykład stal nierdzewna. Przepisy unijne mówią, że w przypadku kontaktu z produktami spożywczymi wszystkie użyte surowce muszą być odpowiednio neutralne i nie reagować z żywnością. Wspomniana już stal nierdzewna jest całkowicie neutralna, uwalniane pierwiastki chemiczne są na akceptowalnym poziomie, dzięki czemu może mieć bezpośredni kontakt z jedzeniem oraz może być ona stosowana w magazynowaniu, transporcie oraz obróbce żywności.
dopuszczenie do kontaktu z żywnością
Istnieją jednak specjalne zalecenia unijne, które określają, że stal powinna mieć odpowiednią chropowatość, która wpływa pozytywnie na utrzymanie czystości i higieny urządzeń.
Dlatego kupując urządzenia i produkty do kuchni sprawdzajmy, czy mają odpowiednie certyfikaty i dopuszczenie do kontaktu z żywnością – dla spokojności umysłu i własnego bezpieczeństwa.