Szparagi polskie zielone zapiekane pod chmurką beszamelową.

Szparagi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie usuwamy nożem twarde końcówki, które zawierają liczne twarde włókna, które niestety nawet pod wpływem intensywnego gotowania pozostają twarde

Zielone szparagi wkładamy do garnki z lekko osoloną wodą. Wody wystarczy nalać tylko tyle aby szparagi były całe pokryte wodą. Do wody wyciskamy mniej więcej 1- 2 łyżeczki soku z cytryny. Kwas zawarty w soku z cytryny sprawi, że szparagi w fazie gotowania nie utracą swojej soczyście zielonej barwy. Doprowadzamy do wrzenia , gotujemy od 2-3 minut.
Po błyskawicznej obróbce cieplnej wyjmujemy szparagi i osuszamy np. papierem ręcznikowym.

Do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego wkładamy nasze szparagi. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne pozostawiamy na boku, a my tymczasem możemy się zabrać za przygotowanie sosu zwanego beszamelem.

Na uprzednio rozgrzanej patelni roztapiamy 2-3 łyżki masła, później stopniowo dodajemy mąkę, i energicznie mieszamy, tak aby nie powstawały grudki.
Dalej stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż konsystencja naszego sosu będzie odpowiednio gęsta i gładka. Gotujemy sos jeszcze przez 3 -5 min na wolnym ogniu lekko mieszając.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Polewamy sosem beszamelowym szparagi, które wcześniej odstawiliśmy na bok, dodajemy na wierzch kilka kropel oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25. min

Po upływie określonego czasu wyjmujemy szparagi, układając je na talerzu. Tak przygotowane szparagi nadają się zarówno jako dodatek do dania głównego ale również jako samodzielna przekąska.

Składniki :

-pęczek polskich zielonych młodych szparagów
-odrobina soli do ugotowania szparagów
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– kilka kropel oliwy z oliwek

Do przygotowania sosu beszamelowego, będziemy potrzebowali :

– 2- 3 łyżki masła
– szczyptę startej gałki muszkatołowej
– 2 duże łyżki stołowe mąki pszennej
– 1, 5 szklanki mleka