Zupa na zimno co to takiego?

Kiedy przychodzą upały to nie chce nam się jeść za to dużo pijemy, spożywamy lody.
Warto wtedy zrobić chłodnik, każdy może nazwę słyszał lecz nie jazdy wie co to tak naprawdę jest.

– wszelkiego rodzaju zupy krem podawane po wystudzeniu.

Jak zrobić chłodnik?

Świeżą botwinkę należy umyć i pokroić
Do garnka wlewamy wodę i już pokrojoną botwinkę wkładamy do gotowania
Podczas gdy buraki i liście będą się gotować możemy dodać sok z połowy cytryny
Przyprawy do smaku, jajko oraz natka z pietruszki.
Po ugotowaniu wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki aż będzie wszystko chłodne. Jajka obieramy i kroimy na talerzu, dodajemy ostudzony barszcz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Jeszcze inny jest taki, że gotujemy makaron oraz kompot z owoców, odcedzamy owoce a ostudzonym kompotem zalewamy makaron jest to chłodnik na słodko.
Można też zrobić zupę krem z dyni i schłodzić idealne rozwiązanie na gorące dni gdy nic ciepłego nie chce nam się zmieścić. Lecz musimy pamiętać, że jeść trzeba bo przy upałach szybciej się pocimy, może nam zrobić się słabo więc puc pijemy oraz jemy chłodniki które dostarcza nam witamin minerałów odżywczych. Takie lekkie zupy nie obciążają naszej wątroby i żołądka a za to czujemy się najedzeni a zapotrzebowanie dzienne na witaminy będzie dostarczone do organizmu. Chłodniki są szybkie, tanie i bardzo proste w przygotowaniu, więc w gorący dzień nie będziemy musieli stać długo przy kuchence aby coś zrobić. Takie danie pokochają nawet najbardziej grymasne dzieci, które chętnie będą zjadać zupę krem a my będziemy spokojni, że nie są głodni. W sumie to nie tylko latem można robić chłodniki ale i wiosną a nawet jesienią gdy mamy możliwość dostępu do produktów, zimą za to możemy robić dania bardziej kaloryczne ale nie za bardzo. Taka zupę krem możemy podawać nawet najmniejszym dzieciom jeżeli chcemy wprowadzać do ich diety inne smaki i dania. Maluch ma frajdę próbując nowych smaków a my wiemy że zaopatrujemy go w niezbędne witaminy.