Zostań mistrzem kuchni

Wielu osobom gotowanie pysznych dań, które zachwycają nawet najbardziej wybredne podniebienia nie sprawia żadnych trudności. Potrafią one sprawnie podążać za przepisami, podejmować słuszne instynktowne decyzje, nie boją się eksperymentowania i zwykle świetnie na tym wychodzą. Być może jest to wrodzony talent, z pewnością swoje robi także doświadczenie, które nabyć możemy tylko próbując w kuchni swoich sił i nie poddając się po ewentualnych porażkach. Wiele osób popełnia błąd próbując rozpocząć swą przygodę z gotowaniem od wykwintnych dań, które oczywiście byłyby powodem do dumy, sa jednak zwykle dość skomplikowane do wykonania i niosą za sobą największe ryzyko porażki. Dlatego też na początek warto jest opanować kulinarne podstawy. Choć może brzmieć to w pierwszej chwili dość zabawnie, przygotowanie idealnej jajecznicy – o jajku na miękko nie wspominając – jest nie lada wyzwaniem. Kiedy zaprzyjaźnimy się już z kuchennymi sprzętami, wyrobimy w sobie pewne nawyki i nauczymy się czytania przepisów przejść możemy o krok dalej. Oczywiście nie musimy od razu zapraszam wszystkich członków naszej rodziny na 5 daniową kolację z menu niczym z najbardziej wykwintnych restauracji odznaczonych Gwiazdą Michelina. Niektóre dania są w rzeczywistość dosyć proste do wykonania, a o ich wyjątkowości świadczy forma, której nie przygotowujemy na co dzień. Jednym z takich dań jest kurczak na puree z kalafiora. W jaki sposób go przyrządzić?

Kurczak na puree z kalafiora

Na początek włóż kalafior go głębokiego garnka i zalej go ulubionym bulionem. Gotuj do miękkości, około 10minut. Następnie odcedź, zmiksuj na puree, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz wymieszaj z dwoma czubatymi łyżkami śmietany (30 lub 18 wedle uznania). Piersi z kurczaka umyj i osusz, usuń skórki i włókna, dopraw sola i pieprzem. Włóż je na dobrze rozgrzaną patelnie i smaż przez 2 – 3 minuty z jednej strony, następnie przewrócić na drugą i powtórz. Kurczak powinien być rumiany na zewnątrz i miękki w środku. na talerze wyłóż puree a na nie mięso. Smacznego.