Tarta z brokułami, na słono.

Tarta to rodzaj kruchego ciasta, które jest wspaniałym pomysłem na obiad, na słono i na słodko. Tu dowolne pomysły na farsz rodzą się same. Stanie się sytym pomysłem kulinarnym, który od czasu do czasu musisz upichcić.

Tarta z brokułami.

Tarta z brokułami polega na przygotowaniu ciasta, które ma cienką warstwę. Ono jest doskonałe do przygotowania po przeleżeniu w lodówce. Ciasto schłodzone, a potem przełożone na blasze świetnie się układa.
W czasie, gdy ciasto leży w lodówce my przygotowujemy farsz. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i trzymamy w osolonej wodzie.
Nie obejdzie się bez cebuli, śmietany, jajek, soli, pieprzu. Oczywiście też potrzebny jest ser feta, oregano, czosnek oraz tłuszcz do wysmarowania foremki.
Tortownica na tartę powinna być okrągła, z fałdami, by ciasto oddychało można je poprzekłuwać widelcem.
Wiele przepisów zakłada, że ciasto powinno być pieczone przez 10-15 minut przy obciążeniu fasolą, by nie powstały bulwy i pęcherze. Trochę skomplikowane, ale gdy człowiek się natrudzi to i lepiej smakuje.

Rodzaje tarty z brokułami.

Wyróżnić można kilka rodzajów tarty z brokułami, między innymi: z feta, z kurczakiem, z serem topionym, serem żółtym, z pieczarkami, z łososiem, z cukinią, z serem pleśniowym itd.
Specjał, jakim jest tarta można przygotować z owocami, panna – cottą, kremem, wypełnić po upieczeniu słodkim lub słonym dodatkiem.
Jeśli nie chce się nam gotować, piec, a mamy ochotę na tartę, to można ją zakupić w ciastkarni.
Samotne, surowe ciasto na tartę również jest oferowane gotowe, jedynie wystarczy zapiec z tym co lubimy.

Na zakończenie wypada stwierdzić, że tarta z brokułami to wyśmienite danie na obiad, kolację, czy jako lunchmit do pracy. Jeśli jej nie znasz to musisz jej spróbować z ciekawości. Nie jest ona trudna, a w podobie się ją wykonuje jak ciasto kruche, które przygotowywane jest na słodko.