Sezon na herbatę

Herbata jest zaraz po kawie drugim najchętniej spożywanym ciepłym napojem. Ma charakter rozgrzewających i dla ludzi szczególnie wrażliwych na zimniejsze okresy roku zapewne z chęcią ją spożywają.

 

Herbata choć wbrew pozorom wydaje się dość klasycznym napojem to może występować w wielu naprawdę różnorodnych formach. Herbata klasyczna może być również podawana w różnych formach wedle preferencji możemy przecież dołożyć do niej jakiś dodatek-dla jednych będzie to cukier, dla innych cytryna, dla jeszcze innych miód a dla jeszcze innych na przykład malinowy sok, który jest jednym z ulubieńców w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm dość intensywnie i szybko narażony jest na nagły atak przeziębienia i grypy. Można również eksperymentować i mieszać pewne składniki ze sobą, na przykład dodać do herbaty cytryny, miodu lub cukru i dołączyć na przykład goździki albo plaster z pomarańczy-to chyba jedna z bardziej rozgrzewających w okresie zimowym herbata. Na przeziębienie lubiana jest również herbata z imbirem. Uwielbienia mimo klasyczności nie tracą również herbaty owocowe oraz klasyczna herbata miętowa.