Przypraw swoje życie – szpryca do marynaty

Gotowanie ze smakiem

Dobry kucharz wie, że istotę smaku każdej poprawy stanowią przyprawy. To one pozwalają wyciągnąć bądź zatuszować w jedzeniu te nuty smakowe, które są zbyt delikatne lub za intensywne. Pozwalają też całkowicie odmienić posiłek i nadać mu zupełnie nowego charakteru, przez co otwiera się przed nami w kuchni ogrom możliwości. Przypraw jest niezwykle dużo. Część z nich zna i używa na co dzień każdy z nas, z innymi spotykamy się sporadycznie – np. w trakcie wizyty w ekskluzywnej restauracji, jeszcze inne kojarzą się tylko z orientalnymi krajami, zapachami i smakami. Warto trzymać się sprawdzonych rozwiązań, ale warto również poeksperymentować – nasze kulinarne doświadczenia mogą wiele na tym zyskać.

Szpryca do marynaty

Z wybranych przypraw oraz cieszy – oliwy, wina czy octu stworzyć można również marynatę, którą zalewa się mięsa, warzywa czy inne produkty przeznaczone do obróbki cieplnej. Marynowanie poprawia walory smakowe, czyni jedzenie bardziej soczystym. Do marynowania przydać może się specjalna szpryca, dzięki czemu proces stanie się jeszcze prostszy i bardziej higieniczny.