Przepis na egzotycznego kurczaka

Posiłki z kurczaka wybierany najchętniej ponieważ są szczególnie smaczne i zdrowe. Mięso drobiowe (w szczególności kurczak właśnie) zawiera w swym składzie wiele witamin, minerałów i substancji odżywczych. Za kurczakiem przepadają dzieci, lubią go też dorośli a dietetycy chwalą i podkreślają jego dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kurczaka przyrządzamy często w formie panierowanej, jako nuggetsy, kotlety lub pieczonego w całości. Kurczak w sosie awokado z mozzarellą to nowatorski przepis, który wykorzystuje pyszne składniki raczej nieznane w kuchni polskiej. Awokado powinno przypaść do gustu wszystkim miłośnikom bardziej egzotycznych potraw i wyszukanych smaków. Obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi a więc jest nie tylko pysznym ale i zdrowym owocem. Mozzarellę kojarzymy natomiast z kuchnią włoską, najczęściej pojawia się na pizzy. Ten ser można jednak z powodzeniem wykorzystywać także do przyrządzania wielu innych, smakowitych potraw. Jest pyszny ze względu na swoją konsystencję i charakterystyczny smak.

Składniki

Przygotowujemy cztery piersi z kurczaka, 150 g sera mozzarella, opakowanie przyprawy do kurczaka, jedno dojrzałe awokado (ok. 200 g), trzy-cztery świeże pomidory (według wagi, ok. 200 g), dwa ząbki czosnku, łyżkę miodu, 30 g octu balsamicznego, 10 g oliwy z oliwek i odrobinę włoskich ziół.

Przepis

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka skrapiamy oliwą, nacieramy octem i miodem, posypujemy ziołami i przyprawą do kurczaka. Marynujemy przez kwadrans.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy na nią mięso, smażymy je do momentu aż będzie rumiane z każdej strony.
Przygotowujemy blachę z piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy mięso. Na każdą pierś kładziemy ser mozzarella, najlepiej gdyby był w plastrach. Następnie na serze układamy awokado i pomidory. Całość pieczemy w piekarniku przez dziesięć minut w temperaturze 180 stopni C. Opcjonalnie kurczaka możemy posypać bazylią, podajemy z ulubionymi dodatkami.