Placek w niebanalnym zestawieniu

Szukasz alternatywy do tradycyjnych, polskich placków ziemniaczanych z cukrem, solą, albo łyżką kwaśnej śmietany?! Dobrze trafiłeś! Jeśli chcesz jakiejś miłej odmiany, koniecznie wypróbuj przepis na placek po meksykańsku! Co prawda nie ma w nim ziemniaków, ale za to poczujesz ognisty temperament mieszkańców Ameryki Środkowej.

Placek po meksykańsku na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośników nieco ostrzejszych smaków, a także mięsożercom! Robi się go dosłownie w parę chwil. Doskonale syci, także nadaje się jako danie obiadowe, albo kolację. Poleca się jego wykonywanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy dodatkowej energii z pożywienia.

Placek po meksykańsku można spożywać samodzielnie, jako osobne danie. Jednak dla większej ilości składników odżywczych zaleca się go podawać z ugotowanym ryżem, albo ziemniakami. Preferuje się również dołożyć bukiet wybranych warzyw, najlepiej ugotowanych wcześniej na parze. Dla miłośników zieleniny, dobra wiadomość! Można stworzyć także prostą sałatkę i serwować razem z plackiem!

Zatem do dzieła!

Niezbędne składniki:

SOS:

-1 cebula
-250 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane: wołowo-wieprzowe)
-1 puszka krojonych pomidorów
-1 szklanka soku pomidorowego
-1/2 puszki czerwonej fasoli
-2-3 łyżki kukurydzy z puszki
-sól oraz pieprz
-przyprawa do mięsa mielonego
-1 łyżeczka cukru
-łyżka ketchupu (ostry/łagodny- w zależności od upodobań)
-1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-1/3 łyżeczki papryki chili
-olej do smażenia

PLACKI

-1 puszka kukurydzy
-1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-1 jajko
-1 łyżka jogurtu greckiego
-4 plastry żółtego sera
-1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Sposób wykonania:

1.Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
2. Podsmażyć mięso na oleju wraz z cebulą. Doprawić solą, pieprzem, paprykami oraz przyprawą do mięsa.
3. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać pomidory, a po chwili sok pomidorowy.
4. Całość doprawić cukrem i wybranym ketchupem. Zagotować.
5. Dorzucić fasolkę oraz kukurydzę.