Krem z zielonego groszku na maśle z dodatkiem świeżych listków mięty.

W niedużym 2 litrowym garnku rozpuszczamy 2, 3 łyżki stołowe masła. Następnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki wrzucamy do garnki i zalewamy wodą ok. 1,5l-2l. Ziemniaki sprawią, że nasz krem uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Następnie dodajemy dwie kostki rosołowe, odrobinę pieprzu, tymianku i ziół prowansalskich.

Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy temperaturę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu, do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie wrzucamy do garnka mrożony groszek i gotujemy go razem z warzywami przez ok. następnych 10-20 min. Jeżeli natomiast mamy groszek konserwowy z puszki nie musimy go jak wiadomo gotować.
Kolejnym krokiem będzie użycie blendera o odpowiedniej sile, tak aby wszystkie warzywa z groszkiem zostały zmiksowane i odpowiednio się ze sobą połączyły.
Jeżeli nasz groszek jest świeży , czy też mrożony powinniśmy uzyskać krem w kolorze soczyście zielonej trawy.
Aby ten kolor zachować na dłużej należy dodać do naszego kremu, kilka kropel soku z cytryny.
W ten sposób gotowy krem nalewamy do głębokiej miseczki dekorując do świeżymi listkami mięty, która nada mu wyrazisty odświeżający aromat.
W zależności od upodobania możemy dodać do miseczki po dużej łyżce śmietanki 12%, uzyskamy w ten sposób kremową konsystencję. Śmietankę możemy oczywiście dodać wcześniej do garnka po ugotowaniu, jednakże jeżeli chcemy aby nasza zupa była przechowana kilka dni w lodówce i szybko się nie zepsuła, lepiej śmietankę dodać tylko do miseczki.

Składniki :

-2, 3 łyżki stołowe masła
-opakowanie włoszczyzny ( marchew 2 sztuki, 1 duża pietruszka, kawałek pora, selera, 2 małe cebulki)
– 2 puszki zielonego groszku konserwowego lub mrożony zielony groszek w paczce ( najlepiej od 250g do 450g)
– 2 młode ziemniaki
– dwie kostki rosołowe
– szczypta soli, pieprzu,
– odrobina ziół prowansalskich
– kilka kropel soku z cytryny
– świeże liście mięty
– śmietanka 12%